Interview je ouders

Heb je een vader, moeder of tante met een bijzonder levensverhaal en speel je met de gedachte dat eens vast te leggen?

Doen! Bereid een goed interview voor, ik kan je daarbij helpen. Met een kleine tafelcamera leg je het gesprek prachtig vast. Je ouders zullen het heerlijk vinden te vertellen. Een interview – mits uitgevoerd volgens de regels van het vak – geeft de ruimte om ook over zaken te praten die normaal gesproken niet zo snel aan de orde komen. Dat komt door het houvast dat een interview biedt: in de rolverdeling, in de voorbereiding en in het échte luisteren.

Bij mij kun je een klassikale workshop interviewen volgen, neem even contact op voor data en locaties. Ook is het mogelijk mij het interview af te laten nemen met je ouders en er een dvd van te laten maken. Maar geloof me, je kunt het zelf en je zult er geen spijt van krijgen.

Wacht niet tot je tijd hebt of je ouders tijd hebben om alles op te schrijven! Schrijven is tijdrovend en niet iedereen kan het. Neem het verhaal op en bewaar het zoals het verteld werd. Dan bewaar je veel meer dan alleen de woorden. En als je het later nog eens in een boek wilt verwerken, heb je het in ieder geval op band staan voor dat moment.

Archiveren

Veel stadarchieven, musea en onderzoeksinstellingen hebben verhalen gedigitaliseerd, waar onderzoekers gebruik van kunnen maken. Misschien is het verhaal van jouw ouders ook iets waar onderzoekers blij mee zijn. In overleg met je ouders kun je overwegen een kopie aan het stadsarchief aan te bieden of bijvoorbeeld aan een museum of collectie waarin het onderwerp waarover je ouders vertellen centraal staat. De archivaris kan je helpen, overweeg het!