Als archivaris, museumdirecteur of conservator weet je hoe belangrijk verhalen zijn om je bezoeker aan te spreken. Hoe hebben mensen de streek of een periode beleefd, hoe is een object gebruikt, wat is het persoonlijke geschiedenisverhaal achter beroepen, achter vastgoed?
Breng de geschiedenis tot leven
Door verhalen op te nemen in je collectie, voeg je duiding en gevoel toe. Oral History verhalen brengen nieuwe perspectieven in je collectie. Door verschillende groepen te interviewen, hoor je eens een ander verhaal en wordt je collectie verrijkt.
Persoonlijke verhalen in het archief
Als interviewer kan ik jouw archief aanvullen met eigen belevenissen van mensen. Ik lever een goede geluidsopname af, of ga op pad met een cameraman. Zo verrijk jij de collectie, maak je de geschiedenis voor je bezoeker beter invoelbaar en behoud je belangrijke verhalen voor de toekomst.
Eens sparren over de mogelijkheden?
Neem contact op#oralhistory #streekarchief #stadsarchief #museum
Tussen 1997 en 2001 heb ik met Ageeth met enorm veel plezier samengewerkt in een grootschalig Oral History project. Ik coördineerde het project en koppelde interviewers, waaronder Ageeth, aan een van de 724 respondenten waarvan we uiteindelijk het levensverhaal in Nederlands-Indië/Indonesië hebben vastgelegd. Ageeth is een zeer empathische interviewer, waardoor zij in staat is om mensen niet alleen over de dagelijkse dingen, maar juist ook over sensitieve dingen te interviewen. De scherpte die ik van haar uit de interviews ken, zie ik terug als ik kijk naar haar andere werk.
Dr. Fridus Steijlen
honorary fellow at KITLV Leiden, visiting professor Pattimura Universiteit Indonesia en emeritus professor VU Amsterdam