Je hebt je interview voorbereid, je weet dat er een interessant verhaal gaat komen. Dan wil je het natuurlijk ook prachtig registreren. Maar waar moet je voor een goede geluidsopname op letten?
Welke recorder?
Er zijn allerlei soorten prima geluidrecorders te koop en te huur. Ik adviseer bij de aanschaf op enkele zaken te letten:
- Kan hij draaien op netstroom? Batterijen zijn namelijk altijd precíes leeg tijdens het aller-interessantste deel van je interview!
- Heeft hij een usb-uitgang? Dan kun je je bestand veilig en handig op je laptop overzetten voor archiveren en editen.
- De opname-kwaliteit: Ik zou altijd gaan voor een recordertje dat niet alleen MP3-, maar ook WAV-bestanden maakt én dat een microfoontje heeft – los of ingebouwd – dat je dichtbij de te interviewen persoon kunt zetten.
Andere aandachtspunten
Aan netstroom heb je niet zoveel als je geen verlengsnoer bij je hebt. Zorg voor zeker 5 meter snoer, zodat je vanaf elk stopcontact tot vlak bij je interviewee kunt komen met je recorder. En natuurlijk geef je voordat je begint je oren de kost: staan er zoemende apparaten aan in huis, een radio? Is er een koekoeksklok? (Misschien wil je die JUIST horen, als het bij je oma thuis is kan dat leuk zijn. Maar kies wel bewust.)
Zorg dat er geen dingen op tafel liggen waarmee gefrut, geritseld en gebonkt kan worden. Lange kettingen die steeds tegen de tafel tikken zijn berucht. Je eigen vragenlijst laat je kalm voor je liggen zonder hoorbaar te ritselen of te schrijven. Zware armbanden? Leuk, maar nooit omdoen naar een interview met geluidsregistratie.
Tot slot: zorg dat je niet gestoord wordt. Plak een briefje op de deur dat je een geluidsopname maakt. Vraag of alle telefoons even op de vliegtuigstand mogen en … vergeet natuurlijk vooral je eigen telefoon niet!